MUĞNİ’L-MUHTAC

TAHARET  /  NECİS MADDELER

 

J. İNSAN DIŞINDAKi CANLILARIN MENİLERİ

 

Daha doğru olan görüşe göre insan dışındaki canlıların menileri de necistir.

 

Ben [Nevevi] derim ki: Daha doğru olan görüşe göre köpek, domuz ve bunlardan doğan canlılar dışındakilerin menileri temizdir. Allah daha iyi bilir.

 

[Meninin necis olup olmadığı konusunda üç görüş vardır]: [Birinci görüş]: İnsan ve köpek dışındaki canlıların menileri, [bedende] dönüşüme uğrayan diğer nesneler [idrar, dışkı vb.] gibi necistir.

 

Köpeğin menisinin necis olduğu konusunda görüş ayrılığı yoktur. İnsanın menisi ise daha güçlü olan görüşe göre temizdir.

 

[*] - Bunun delili Hz. Aişe' den rivayet edilen şu hadistir: Hz. Aişe (r.anha), Nebi'in (s.a.v.) elbisesinden meniyi çitileyerek [ovalayarak] çıkarır, Nebi (s.a.v.) de o elbise ile namaz kllardı.(Buhari, Vudu, 229; Müslim, Taharet, 666)

 

[*] - Bir başka rivayette ise Hz. Aişe şöyle demiştir: Nebi (s.a.v.) namaz kılarken ben meniyi onun elbisesinden kazıyarak / çitileyerek temizlerdim.

 

Bu hadisi İbn Huzeyme ve İbn Hibban sahıh adlı eserlerinde rivayet etmişlerdir.

 

Bilinmektedir ki bu deliller, "Nebi'in (s.a.v.) bedensel atıkları necistir" görüşünü savunanlar açısından kabul edilebilir. Ancak bu atıkların temiz olduğunu kabul edenler için bu hadisler delil olmaz. Bize muhalif olan kişiler bu görüşü savunabileceklerinden yukarıdaki hadisler onlar için delil olmaz.

 

[İkinci görüş]: Meni mutlak olarak necistir; çünkü bu, kan gibi insan bedeninde dönüşüme uğramıştır.

 

[Üçüncü görüş]: Kadının cinselorganındaki ıslaklığın necis olmasına binaen kadının menisi necistir. Bu görüşe göre hünsanın [cinsiyeti belirsiz şahsın] menisi ce kadın menisi gibi değerlendirilir. (Kıyas)

 

Erkek işedikten sonra cinselorganını yıkamasa -taşla istinca yapmış olsa bile- daha sonra çıkan meni, idrarın çıkış deliğine temas etmekle necis olur. Necis olmasının sebebi bazılarının dediği gibi "idrar ile meninin aynı çıkış yolundan çıkması" değildir. Kadı Ebu't-Tayyib'in naklettiğine göre Rum diyarında bir şahsın erkeklik organı açılmış ve idrar ile meninin çıkış yolunun farklı olduğu görülmüştür. Çıkış yolu aynı olsa bile bu meninin necis olmasını gerektirmez; çünkü men i ile idrarın cinselorganın içinde birbirine temas etmesinin bir etkisi yoktur, dışarıda temas etmesinin etkisi vardır.

 

Kadın taşla istinca yaptıktan sonra erkek onunla ilişkide bulunsa, ikisinin menileri de necis hale gelir. Erkeğin bu şekilde ilişkide bulunması haramdır; çünkü bu onun cinselorganını necis hale getirir.

 

[Cinsel organdan çıkan] ölü kurtçuk, tezekte bulunan hububat ve hızlıca çıkan kusmuk da sonradan necis olurlar. Şayet kusmuk güçlü bir şekilde çıkmamışsa daha önce geçtiği gibi maddesi itirarıyla necistir.

 

Nevevi şöyle demiştir: Ben [Nevevi] derim ki: Daha doğru olan görüşe göre köpek, domuz ve bu ikisinden doğan canlılar dışındakilerin menileri temizdir. Allah daha iyi bilir.

 

[Nevevi'ye göre meni konusunda iki görüş vardır]

 

[Birinci görüş]: Köpek, domuz ve bu ikisinden doğan canlılar dışındakilerinin menileri temizdir. Çünkü bu sayılanlar dışındakilerin menileri, temiz olan bir hayvanın asli maddesidir, bu açıdan insan menisine benzer. (Kıyas)

 

EI-Mecmu'da belirtildiği üzere; konu ile ilgili sahih hadislerin bulunması sebebiyle ve görüş ayrılığından kurtulmak için meninin [temiz kabul edilmesine rağmen] yıkanması müstehaptır.

 

[İkinci görüş]: Eti yenen hayvanların menileri -tıpkı sütleri gibitemizdir, diğerlerinin menisi ise necistir.

 

Eti yenmese bile temiz hayvandan alınan yumurta temizdir. Katılaşmış bile olsa ölü hayvandan alınan yumurta da böyledir.

 

Nevevi'nin et-Tenkih'in bu konusunda ve "namazın şartları" konusunda sahih gördüğü üzere ipekböceğinin yumurtası, yumurta kana dönüşmüş olsa bile temizdir. Et-Tahkik ve diğer eserlerde ise bunun necis olduğunu söylemiştir. Hocamız Zekeriya el-Ensarı "insan dışındaki canlıların menisinin necis olduğu" görüşü kabul edildiğinde bu hüküm zahirdir.

Hocamız Zekeriya el-Ensari dışındakilere göre ise ikincisi yumurtanın hayvana dönüşmediği durumla ilgili, ilki ise farklı durumla ilgilidir.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

K. ETİ YENMEYEN HAYVANLARIN SÜTÜ